Paul Derda Recreation Center

The 85,000-s.f. Paul Derda Recreation Center was designed around the vision of “Bringing the Mountains to the Plains.” The center is themed with Colorado mountain elements, from huge boulders in the landscape and a 40-ft. climbing wall to adventure slides through rock formations in the natatorium and art in public places.

Innovations abound in the design of the center. Electronic awning windows open the pool area to the sunning deck, sprayground and views beyond. The three-lane, 1/10-mile track sweeps around the lobby, climbing wall, fitness, cardio, gymnasium and gymnastics spaces to create a breathtaking fitness jogging/walking experience. The upper level of the center was designed to conveniently accommodate the family with an indoor playground, two aerobic studios, babysitting, tot activity areas and an outdoor tot lot.

“BRS truly helped us to not only define the vision but also to make it a reality," says Hugh Brown, Director of Community Resources. "Everyday we get to enjoy the recreation center and marvel at its design and function.”

Project at a Glance

Location

Broomfield, Colorado

Client

City and County of Broomfield

Budget

$17.8 Million

Size

85,000 s.f.

Completion

2003

Awards & Features

  • 2005 Innovative Architecture and Design Award, Recreation Management
  • 2004 Masterworks in Masonry Award, Rocky Mountain Masonry Institute
  • 2004 17th Annual Architectural Showcase, Athletic Business
  • 2004 “New Paul Derda Rec Center a Labor of Love,” Government Recreation and Fitness
Similar Projects