Gypsum Public Library

The new 10,000-s.f. Gypsum Public Library is the final building element for the town of Gypsum’s civic campus, which includes the Town Hall, recreation center (also a BRS project), amphitheater and central park. Visualized as an extension of the town’s rich agricultural and ranching history, the library design integrates into a park-like setting and shares parking and site infrastructure with other campus buildings.

Keys to the library’s success included special areas for teen and children’s programs, space for adult collections, areas for reading and relaxing, cost-effective sustainable features, daylighting, and rich colors throughout. The overall design seeks to reflect the town’s personality of yankee ingenuity and welcoming rural charm.

Project at a Glance

Location

Gypsum, Colorado

Client

  • Eagle Valley Library District
  • Town of Gypsum

Budget

$1.8 Million

Size

10,000 s.f.

Completion

July 2011

Similar Projects