Golden Community Center

Renovation & Addition

The goal of the Golden Community Center is to be a unifying force for the community by providing activities where people of all ages and abilities can participate.

The 55,000-s.f. building’s appearance takes its cues from the mining history of Golden and the nearby School of Mines campus. Blond masonry, brick accents and a red-shingled roof tie it to other prominent buildings in Golden. The sloping site affords the building mass to be “buried” into the hillside, in keeping with the mining vernacular, and makes possible two distinct entrances—the recreation center at the lower level and the senior center at the upper level—each with a separate parking area.

The recreation center features a climbing wall, childcare center, elevated track, pools, kitchen, and numerous rooms for weights, fitness, dance and community meetings.

The addition and renovation expanded the weight room and cardio area. Additionally, a new entry with party room, indoor soft play area, vending and game area, and new reception desk were designed.

Project at a Glance

Location

Golden, Colorado

Client

City of Golden Parks and Recreation

Budget

  • Original: $5 Million
  • Addition/Renovation: $2.5 Million

Size

55,000 s.f.

Completion

2007

Awards & Features

  • 2000 Best Activity Center, The Denver Post
  • 1996 Design Excellence Program Merit Award, Jefferson County
  • 1995 Award of Merit, Athletic Business
Similar Projects