APEX - Secrest Recreation Center

In 2015, Barker Rinker Seacat Architecture completed a project feasibility study for the APEX Secrest Park project.  The project was envisioned to replace a popular though very outdated neighborhood recreation center at the park.  After a successful bond election, APEX again selected BRS to develop the plans and take the project through construction. 

The program reflects the neighborhood’s need to serve many generations throughout the day.  The center will also support an existing outdoor pool that remains on site.  The indoor facilities include a flexible teen space that allows for an ongoing mom’s morning out toddler’s program to be accommodated.  The teen space is adjacent to and has direct access to a small gymnasium allowing for interaction between the two most popular teen areas.  The gymnasium structure is designed to allow for the gym space to double in the future should the need arise. The center also includes a fitness room with cardio equipment and weights.  A warm water therapy pool that includes jetted benches and a walking resistance current channel responded to one of the active adult requests.  Pool support spaces include locker rooms, 2 unisex cabanas, a guard room, pool equipment and pool storage.  All are designed to serve both the new therapy pool and the  existing outdoor pool.  With many active programs, a larger admin area completes the Secrest  program for a total building area of 19,741 s.f.

The design presents a modern dynamic form using a variety of materials.  Dark colored concrete block, and architectural metal panels are paired with colorful fiber cement panels to communicate the modern forward thinking programs provided by APEX.  The angle colored wall at the entry elevation supports the dynamic vision for the building.

Project at a Glance

Location

Arvada, Colorado

Client

APEX Park and Recreation District

Budget

$7.1 Million

Size

19,741 s.f.

Completion

July 2018 (est.)

Similar Projects